Projenin Amacı
Dilimizin Zenginlikleri Projesi; okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.
Bu sayede öğrencilerimiz dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyacak, eserlerimizde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenecek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfedecektir.
Projenin Şubat Ayı Eylem Planı Faaliyetleri
1)Okul öncesi öğretmenleri tarafından yakından uzağa ilkesine uygun olarak çocuğa Türk Kültürüne yönelik çerçeve oluşturacak ögeler belirlenir. (5-9 Şubat 2024)
2)Ele alınması planlanan başlıklara yönelik tekerleme/şiir/ şarkı hazırlanır. (12-16 Şubat 2024)
3)Hazırlanan eğitim içerikleri eğitim akışlarında kullanılır. (19-23 Şubat 2024)
Şubat Ayında Gerçekleştirilen Faaliyetler
•Çocukların sözcük dağarcıklarını genişleterek duygu ve düşünce dünyalarına katkıda bulunma,
•Çocukların bilinmeyen kelimelerin anlamlarını öğrenmesi hedeflerinin merkeze alındığı kitap etkinlikleri, tekerlemeler ve şarkılar belirlendi.
2-Kültürel öğeler çerçevesinde belirlenen Milii Eğitim Bakanlığının hazırladığı kitaplardan “Memleketim Bursa “ kitabı etkileşimli olarak okundu.Bilinmeyen kelimeler öğrenildi.Bursa tanıtım belgeseli izlendi. Karagöz ve Hacıvat ile gölge oyunu geleneği çocuklara tanıtıldı.Bursa ipek kumaşının yapılış sıralama çalışması yapıldı.
3-Kültürel öğeler çerçevesinde Keloğlan tanıtıldı.Keloğlan hikayesi sonrası çomak kukla boyandı.Keloğlan Scamper çalışması yapıldı.
4-Kültürel öğeler çerçevesinde Nasrettin hoca yakından tanıtıldı.Nasrettin hoca hikayesi okundu.Bilinmeyen kelimeler öğrenildi. Nasrettin hoca Okuma yazmaya hazırlık çalışması ve sanat etkinliği ile bütünleştirilmiş etkinlik uygulandı.